2018 metraštis

2018 12 07 18:00 Advento vakaras su Albina

tradicinis pasibuvimas prisimenant papročius su Albina. Dainavome, žaidėme, rašėme laiškus, spėjom mįsles...

Reginos Kubertavičienės ir Eglės Ragelienės nuotraukos>>

2018 11 30 17:30 Alfonsas ir Meilutė Ramonai. Naujoji Zelandija

Alfonsas ir Meilutė Ramonai papasakojo apie savo šeimos kelionę automobiliu po Naujosios Zelandijos abi salas, pasivaikščiojimus po regioninius ir nacionalinius parkus. Apie senųjų Naujosios Zelandijos gyventojų maorių santykius su atvykėliais europiečiais…

nuotraukos iš renginio>>

2018 11 23 18:00 Juras Jorudas ir Saulius Damulevičius: Lietuvos valstybės šimtmečiui dedikuotas žygis Pietvakarių Pamyre

Šių metų rugpjūtį rinktinė VUŽK ir VGTU TK komanda savaip atšventė Lietuvos šimtmetį. Šeši nesiprausę vyrukai 25 dienas nešė Lietuvos trispalvę per dar niekieno neitas Pamyro perėjas, lenktyniavo ant sienų su griūtimis, giedojo himną ant Lietuvos viršūnės 6 km aukštyje ir lietuviškais vardais "krikštijo" tadžikiškus akmenų ir ledo milžinus.

Ekspediciją pristatė žygio vadas Juras Jorudas ir fotografas Saulius Damulevičius.

https://www.facebook.com/horizontas/videos/10155542016006373/?q=saulius%20damulevi%C4%8Dius

Petro Mažeikio nuotraukos iš renginio>>

2018 11 16 17:30 Kęstutis Baleišis. Karakolas 2018 -Lietuviškos viršūnės po 39 metų

Alpinistas Kęstutis Baleišis papasakojo apie šios vasaros įkopimus į lietuviškas Martyno Mažvydo, Vilniaus universiteto ir Nemuno viršūnes Tian Šanio kalnuose

2018 10 19 d. 17:30. Rimčio Lukšos parodos pristatymas ir Vidimantas Bumelis apie piligriminę kelionę

  • Naujos parodos „Pakelės akmenukai“ pristatymas, dalyvavo nuotraukų autorius gamtininkas ir keliautojas Rimtis Lukša.

  • Vidas Bumelis papasakojo apie šio rudens piligriminę kelionę Italijoje iš La Vernos į Asyžių šv. Pranciškaus keliais. Kelionės metu su lengvomis kuprinėmis per 8 dienas Umbrijos kalnais pėsčiomis buvo nužygiuota apie 200 km, aplankytos atmintinos šv. Pranciškaus vietos, nakvota vienuolynuose, piligrimų namuose arba pas vietos gyventojus.

P.Mažeikio užfiksuotos akimirkos iš renginio>>

2018 10 12 klube svečiavosi prof. Saulius Sidaras iš Krasnojarsko (geologas, tremtinys, rašytojas) P.Saulius pristatė savo knygą, papasakojo apie gyvenimą ir lietuvių bendruomenės veiklą Krasnojarske.

Dr. Saulius Sidaras - Krasnojarsko sekmadieninės lietuvių kalbos mokyklos vadovas, mokytojas, lietuvių tremtinių ir jų palikuonių gyvenimo Sibire metraštininkas.

Saulius pristatė savo knygą „Vis tolstantis horizontas”, papasakojo apie Vidurio Sibiro ypatybes, Putoranų plynaukštę, randamus ten mineralus, apie savokaip geologo patirtį, apie ryšį su Lietuva, kaip matoma Lietuva iš Rusijos platybių.

Saulius praėjo ilgą ir sudėtingą kelią nuo eilinio geologo iki ekspedicijos vadovo. Parašė virš 40 mokslinių darbų, 7 monografijas, sukūrė dvi unikalias laboratorijas.

Vakaro formatas: klausimai – atsakymai. Keletas trumpametražių filmų.

Vakarą paįvairino ir muzika užpildė svečias iš Kijevo Vladimiras Novikovas. https://www.youtube.com/watch?v=KcE82Sck8GI

http://alkas.lt/2016/05/01/mes-ir-jie-krasnojarsko-lietuviai-mes-dar-gyvi-video/

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2016-08-05-nauja-prof-sauliaus-sidaro-knyga/147392

2018 09 21 18:00 Bardų vakaras klube atidarant rudens vakarų sezoną:

Svečiuose:

· Dainų autorė ir atlikėja Tatjana Kutepova Татьяна Кутепова (Sankt Peterburgas)

· Bardas, dainų kūrėjas ir atlikėjas Sergejus Blakunovas (Klaipėda)

· Poetas Sergejus Smirnovas (Vilnius)

https://www.youtube.com/watch?v=ZL5RQmxORrk

https://www.youtube.com/watch?v=Xnc09jP39Lc

nuotraukos iš renginio>>

2018 06 30 - 07 01 prie Agamančio ežero įvyko MATK šeimų sąskrydis

2018 06 08 18:00 Bardų iš Sankt Peterburgo dviejų dalių vakaras klube uždarant vakarų sezoną:

  • Boriso Matvejevo ir Tatjanos Tiagur kelionių videofilmai

  • Svečių iš Sankt Peterburgo koncertas

  • pokalbiai su svečiais ir dainos prie židinio

nuotraukos>>

Vakare dalyvo Borisas Matvejevas (bardas ir mokslininkas fizikos profesorius iš A.Jofė vardo fizikos technikos instituto mokslininkas, bardai Tatjana Tiagur ir Anatolijus Volkovas (Sankt Peterburgas))

https://www.facebook.com/rustemas.chairutdinovas/videos/1698874370161790/

https://www.facebook.com/rustemas.chairutdinovas/videos/1698901490159078/

2018 04 27 17:30 Ieva ir Paul Cataldo. Amerika. 9 mėnesiai. 39 valstijos. Beveik 35 000 kilometrų.

"Pagaliau pasiekėme visus keturis Jungtinių Amerikos Valstijų kampus savo mažu kemperiu. Balandžio mėnesį keliems mėnesiams grįžtame į Lietuvą prieš išsiruošiant į šešių mėnesių turą kemperiu nuo rytinės pakrantės iki vakarinės ir atgal.

Šiais metais Amerikoje aplankėme 17 nacionalinių parkų ir įkopėme nemažai viršūnių, nuotraukomis ir patarimais, kaip keliauti Amerikoje ištisus metuskemperiu ir neišleisti nei cento viešbučiams, restoranams ar nuomai norėtume pasidalinti ir su Jūsų klubo bendruomene. Ieva"

vėl lauksime kitų Ievos pasakojimų, ir lauksime Paul muzikos ir Ievos bosinės gitaros... :)

nuotraukos iš renginio>>

2018 04 13 17:30 Arvydas ir Lilė Sekmokai. Indonezija, Maldyvai, Šri Lanka. Povandeninis pasaulis. UNESCO paveldo paminklai. Gamtos įžymybės.

nuotraukos iš renginio>>

2018 04 06 klube atidaryta Alfonso Čepausko foto koliažų paroda

2018 04 06 17:30 Sirvydas Dagys. Dviračiais iš Kanados iki Panamos

Pusė metų Panamos link: dviračiais per Šiaurės ir Centrinę Amerikas

Toma ir Sirvydas https://tigerducks.com/

Jau kuris laikas turėjome ilgesnės kelionės idėją galvose. Tik vis sakydavom, kad ją įgyvendinsim vėliau. Tačiau vieną rudens vakarą pagalvojome, o kodėl ne dabar? Nusipirkom bilietus į Kanadą ir jau žinojom, kad ateinantį pusmetį praleisim ne prie kompiuterio ekranų darbe, o ant dviračio!

Susidėliojome grubų pirmų mėnesių maršrutą, o po to - bus matyti. Buvome pasiruošę keliauti šešis mėnesius, tad atrodė realu pasiekti žemyno pabaigą - Panamą. Buvo gąsdinančių, kad Centrinė Amerika - ne pati saugiausia vieta, bet visi baisūs kalnai baisūs, tik kol į juos žiūri iš tolo.

Po beveik pusės metų, numynę 9 200 km dviračiu ir pervažiavę devynias šalis, kirtome Panamos kanalą. Kelionėje patyrėme nuostabių vaizdų, kalnų šalčio, dykumos karščio, vėjo, liūčių ir sutikome daug draugiškų žmonių.

Toma ir Sirvydas

P.Mažeikio nuotraukos iš renginio>>

2018 03 23 18:00 Bardų vakaras prie židinio

Vakare grojo ir dainavo Vilniaus bardai: lyrinių dainų autorė ir atlikėja Natalija Šarova, poetas, dainų autorius Sergej Smirnov, klasikinių dainų atlikėjas Aleksandr Beliavskij (pagal Vizboro, Okudžavos Kukino eiles), dabartinių bardų dainų atlikėjas Jevgenijus Kirjackis (Michailo Ščerbakovo, Aleksandro Ivanovo dainos).

Vakare svečiavosi bardai iš Minsko – Sergej Skurat, Mila Taranik-Skorniakova, Dmitrij Kovalenko, kurie džiugino mus savo dainomis ankstesniuose klubo organizuotuose bardų vakaruose.

Dmitry Kovalenko nuotraukos iš renginio>>

2018 03 16 17:30 „Pensininkų žygiai pėsčiomis po Viduržemio jūros salas“. Vidimantas Bumelis pasakojos apie Ibizą, Maljorką, Sardiniją, Siciliją ir Strombolį bei davė puikių nuorodų, kaip efektyviai pakeliauti po salas ne sezono metu :)

Vido Bumelio rekomenduojamos nuorodos keliautojui:

Bilietų paieška: www.skyscanner.net; http://www.azair.eu; https://www.kayak.com; www.ryanair.com; www.wizzair.com; www.easyjet.com; www.vueling.com .

Nakvynių paieška: www.hotelscombined.com; www.booking.com; www.airbnb.com; www.homeaway.com; www.only-apartments.com.

Autonuoma: www.rentalcars.com; www.holidayautos.com; www.autoreisen.es (Kanarai); www.cicar.com (Kanarai).

Nuomojant auto svarbu: kaina, nuomotojo reputacija, neribotas kilometražas, pilnas kuro bakas pradžioje ir grąžinant automobilį, draudimo sąlygos, frančizės dydis, užstatas, pagalvoti apie metinį draudimą frančizės padengimui, reikalavimai kredito kortelės pinigų kiekiui, pagalba kelyje.

Sveikatos draudimas turi apimti gydymo ir repatriacijos išlaidas. Vežantis ligonių kasų kortelę, išsiaiškinti kur ja galima pasinaudoti. Geriausia turėti banko kreditinės kortelės kelionės draudimą, iš anksto išsiaiškinti jo sąlygas.

Kelionių idėjos: https://www.tripadvisor.com/; https://www.holidaypirates.com/ ; www.makalius.lt

Literatūra, žemėlapiai:

Parduotuvė „Žemėlapių pasaulis“ Sėlių g. 66, Vilnius, http://www.mapshop.lt/

www.rother.de pažintiniai ir alpinistiniai maršrutai

www.kompass.de žemėlapiai

http://www.freytagberndt.com žemėlapiai

www.amazon.com visa kelionių literatūra

nuotraukos iš renginio>>

2018 03 09 17:30 Violeta Likienė „Brunėjus – Austalija – Naujoji Zelandija“

Brunėjus – mažytė, turtinga šalis Borneo saloje, kurioje gyvena be galo šilti žmonės. Kur sultono kritika yra tabu, kur šventyklų stogus dengia tikras auksas, kur naktiniame miesto turguje viskas kainuoja po 1 $, kur nėra naktinių klubų ir kur dar vis mažai turistų.

Australija – graži, šilta, sausringa ir itin spalvinga, besišypsanti, kartais išprotėjusi... Tik čia galima pasigrožėti, kaip leidžiantis saulei skaisčiai raudona Uluru uola nusidažo auksine spalva, o sutemus tampa tamsiai violetinė. Tik čia galima pamatyti ančiasnapį, paslaptingąjį Tasmanijos velnią, echidną ar sumedėjusį papartį.

Naujoji Zelandija – unikali savo gamta. Čia pilna snieguotų kalnų, aktyvių vulkanų, oranžinės, žydros, salotinės, geltonos, raudonos spalvos ežerų, fiordų. Daug įvairaus sudėtingumo trasų, kurios veda palei vulkanų suformuotus sustingusius lavos srautus, papėdėse tyvuliuojančius nuodingus smaragdinius ežerus.

E.Ragelienės nuotraukos>>

2018 03 03 10:00 Kaziuko kalnų technikos varžybos. Nuostatai>>

Petro Mažeikio nuotraukos>>

2018 03 02 17:30 Vytautas Bukauskas. Lietuvos 100-mečiui skirtos kelionės ir įkopimai

Pamėginome šį jubiliejų įprasminti nuo vasario 16, 2017 iki vasario 16, 2018 įkopdami į 10 skirtingų Europos valstybių viršūnių, nuo Islandijos iki Gibraltaro, nuo Baltarusijos iki Balkanų. Iškeldami jose lietuvišką trispalvę ir istorinę vėliavas, mes prisimename ir primename, kad Lietuva kažkada buvo didžiausia Europos valstybė. Kalnuose niekada negali būti tikras, kad pavyks pasiekti tikslą, bet mums pavyko su kaupu. Net per 12-ką Europos viršūnių šuoliavo Vytis ir jose plazdėjo trispalvė.

Gibraltaro uolą 426 m, Gibraltaras,

Caminito del Rey kanjonas Ispanija,

Dzeržinskio kalva (Гара Дзяржынская) 345 m Baltarusija,

Hvannadalshnjúkur 2119 m Islandija,

Trolltunga 1100 m uola Norvegija,

Rysy 2500 m Lenkijos,

Zugspitze 2962 m Vokietijos,

Marmolada (Punta Penia) 3343 m Italija,

Grossglockner 3798 m Austrija,

Moldoveanu 2544 m Rumunija,

Musala 2925 m Bulgarija,

Midžor 2170 m Serbija,

Zla Kolata 2534 m Juodkalnija,

Maglic 2386 m Bosnija.

https://youtu.be/lov0u0vSRnE

2018 02 09 17:30 Birutė Panumienė ir Joana Juozaitytė „Piligriminė kelionė į Fatimą (Portugalija) ir Santjago de Kompostelą (Ispanija)“

Petro Mažeikio nuotraukos iš renginio>>

2018 02 02 17:30 Aurelija Griciūtė. Kaip Kinija tapo antraisiais namais

Dvi kelionės į Kiniją, įvairiausi potyriai, šalį apipynę stereotipai, po kurių gyvenimas leido patirti ir pajusti šią šalį iš kur kas arčiau. Metai gyvenimo centrinėje šalies dalyje visai šalia Tibeto esančiame Čengdu mieste: dar daugiau kelionių Kinijos viduje, susidūrimas su kinų mentalitetu ir iššūkiai jį perprasti, priimti ir toleruoti, gyvenimo ir asmeninės pamokos tyrinėjant vieną iš seniausių civilizacijų pasaulyje. Aurelija

nuotraukos iš renginio>>

2018 01 26 Regina Kubertavičienė „Kitokia Indija. Kur auga garsioji Assamo arbata?“

2017 metais vykusio projekto „Sanskritik Mandala II" rėmuose p. Regina pusantro mėnesio praleido Indijoje, Assamo provincijoje, kur gyveno, kūrė, mokė, stebėjo... Tais pastebėjimasi sutiko pasidalinti ir su mumis :)

Reginos ir Kazimiero nuotraukos>>

2018 01 19 18:00 Tomas Kukis ir Co (KTU ŽK Ąžuolas) „Žiemos žygis į Sareko nacionalinį parką“

2017 m. kovą toli nuo žmonių, lietaus ir namų šilumos aštuonių žmonių tarptautinė komanda vedama Rustemo Chairutdinovo slidėmis keliavo už poliarinio rato esančiame Sareko nacionaliniame parke, Švedijoje. Tai nuošalus, bet stulbinančios gamtos Švedijos kampelis, tikras rojus keliautojams, siekiantiems ekstremalesnių išbandymų. Be dvi savaites trukusio žygio lygumų slidėmis, vienas iš tikslų buvo įlipti į šventąją samių viršūnę Akką, nuo kurios atsiveria puiki Švedijos Laponijos kalnų panorama. Pasakojimą papildė trumpas filmukas rusų k. (lietuviški subtitrai). Žygį pristatė keliautojas Tomas Kukis. Vakarą pradėjo KTU ŽK „Ąžuolas“ įkūrėjas Juozas Dapkevičius, kuris trumpai pristatė ąžuoliečių vykdomą veiklą, skirtą partizanų kovų įamžinimui.

nuotraukos iš renginio. Petras Mažeikis>>

https://www.facebook.com/bezobrazas.zenonovicius/videos/1692435284105707/

https://www.facebook.com/vladimirs.zilkins/media_set?set=a.1441707832568215.1073741864.100001870355308

2018 01 12 prisimenant 1991 sausį

https://photos.google.com/u/3/share/AF1QipN5tsHjKtYFSzryDsHTtxntacvN2h6vS5NQDYgOCoMAdGzkDH7_hcWlBhh-j_U_Ag?key=bUp5ajVwby1UdjctSVE5MUxPYWxrYTJpbUhpdG9n

2018 01 05 17:30 Ataskaitinis MATK susirinkimas

Petro Mažeikio ataskaitinio susirinkimo vaizdinė santrauka>>

Įvyko eilinis klubo ataskaitinis. Vakarą atidarė F. Danzi Andantino, kurį padovanojo Vytautas Oškinis jaun. (fleita) su broliais Pijumi (smuikas) ir Juliumi (violončelė) Jonušais. Klubo prezidentės Eglės Ragelienės trumpą ataskaitą papildė Petro Mažeikio sumontuota klubo renginių per 2017-uosius ataskaita. Finansinę klubo ataskaitą pateikė Dalia Šiukštienė. Iškilmingai pasveikinus ir klubo narius-jubiliatus idėmiai klausėme Vytauto Bukausko 2017ais atliktų kelionių skirtų Lietuvos šimtmečiui. Vidas Bumelis papasakojo apie Čiobiškio apylinkių lankytinas vietas, Regina Kubertavičienė apie naują maršrutą Chamar Dabano kalnagūbryje. Vakaro oficialiąją dalį vainikavo Roberto Kananavičiaus sumontuotas filmas apie 44-tąjį keliautojų pėsčiomis maratoną. Vėliau susibūrėm prie vaišių stalo, kur galėjom nuoširdžiai asikalbėti, prisiminti, pasiplanuoti...