2024 metraštis

2024 04 19 18:00 Vytautas Bukauskas apie Australiją, Tasmaniją

Pažinkime tautiečius, kurie gyvendami svetur  garsina lietuvio vardą pasaulyje !  


Olegas Truchanas – garsiausias  lietuvis gamtosaugininkas ir gamtos fotografas, vienas iš penkių gamtosaugos pradininkų Australijoje, kurio dėka buvo išsaugota dalis unikalios Tasmanijos gamtos.  Jo darbai yra paminklas pasaulinei gamtosaugai.                                     
Paminklas jam – atmintis apie jo veiklą ir jo vardo kalnas Vakarų Australijoje.


Olego Truchano gimimo 100-mečio proga 3 savaičių kelionė po Rytų ir Vakarų Australiją ir “Australijos Lietuvą” – Tasmaniją.  


Pasaulyje yra 37 kalnai pavadinime turintys lietuviškų šaknų.
Australijoje du: aukščiausias kontinento  kalnas – Kosciuškos kalnas 2228 m ir Mount Truchanas 1160 m.

Truchano kalnas yra nuošalioje Vakarų Australijos vietoje ir saugomas vietinių aborigenų dvasių nuo pašalaičių.


2024 04 12 18:00 Stanislovas Vyšniauskas. Dviračiais per Japoniją

Stanislovas Vyšniauskas pasakojo apie 2023 m. kelionę dviračiais per Japoniją; tai buvo vienas Sigito Kučo organizuoto dviračių žygio iš Rio de Žaneiro į Paryžių etapas.

Stanislovą jau pažįstame iš jo ankstesnio pasakojimo apie įkopimą į Everestą. Šįkart keliautojas kvie į artimesnę pažintį su tekančios saulės šalimi, kur irgi neatsilaikė pagundai užkopti ant aukščiausio Japonijos kalno Fudži saulei tekant 

nuotraukos iš renginio>

2024 03 27–2024 04 08 Slidžių žygis

Už lango beviltiškas pavasaris, tai kviečiu keliauti į žiemą- slidžių žygį slidėmis – Norvegijoje, Hardanjervidos nacionaliniame parke (Hardangervidda). Ten kalnai, nors ir ne itin aukšti, tai sniego pakaks. Kovo 31- balandžio 7 dienomis. Skrisime lėktuvu į Oslą, o iš ten traukiniu apie 5 valandas kelio ir nuo stoties jau galima slidėmis. Žygio bus 6 dienos. Dar galima prisijungti.

Susidomėjusius prašome atsiliepti.
Rašykite/skambinkite Robertui ar į klubą

Robertas
r.kananavicius@ekspla.com

061697104

2024 03 02 „Kaziuko“ kalnų technikos varžybos. 

https://photos.app.goo.gl/s9e5MsLF6SmCSJvE6

2024 03 01 Režisieriaus Vytauto Oškinio poetinės dokumentikos trumpametražis filmas „Alphonso“ pasakoja apie įžymų lietuvių kilmės filosofą ir keliautoją Alphonso Lingį. 

Alphonso galima laikyti vienu įdomiausių šių dienų amerikiečių mąstytoju. Unikaliuose filosofo tekstuose tarpusavy maišosi kelionių dienoraščiai, kultūrinė antropologija bei asmeninių patirčių refleksija. Šis filmas – tai nedidelė Lingio gyvenimo fragmentų mozaika, kviečianti jautriau pažvelgti į pasaulį ir gyvybę jame. 

https://photos.app.goo.gl/VvJHjLbTtxhE1NXR6

2024 02 09 18:00 Steffen Krones dokumentinis filmas "Šiaurinė srovė"

Steffen Krones dokumentinio filmo "Šiaurinė srovė" (the North Drift, 2022) peržiūra Mokslų akademijos turistų klube. Anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=LpN1oWMC8iM Filmas rodomas su lietuviškais subtitrais. 

Filmas nagrinėja ekologijos problemas, atskleisdamas, kaip įvairiuose pasaulio kampeliuose išmestos šiukšlės, konkrečiai plastikas, vandenynais keliauja didžiulius atstumus ir, veikiamos Šiaurės Atanto srovės, neretai baigia savo kelionę pačioje Šiaurėje, šalia Norvegijos krantų. Gamindami savadarbius plūdurus su gps siglanu ir sekdami jų kelionę, entuziastai iš Vokietijos siekia tai įrodyti eksperimentiniu būdu.

Filme gausu idiliškų Šiaurės vaizdų, o šiukšlių, mikroplastiko, ekologijos temos keliamos kitur nematytu inovatyviu būdu. Filmas tinkamas ne vien dokumentinių, bet ir vaidybinių filmų mėgėjams.

Galimybę žiūrėti šį filmą suteikia "Nepatogaus kino" festivalis su programa NKDOKU, leidžiančia organizacijoms ir bendruomenėms neatlygintinai rengti filmų peržiūras edukaciniais tikslais.

Daugiau informacijos facebook renginyje: https://fb.me/e/1GKR6Qtax

2024 02 02 18:00 MATK ataskaitinis-rinkiminis susirinkimas ir pasakojimas apie šiaurės žygį


pernai balandžio pradžioje, kai Lietuvoje jau buvo beviltiškas pavasaris, išsiruošėm į Šiaurę pasimėgauti žiema- į žiemos žygį slidėmis. Šį kartą 

keliavome po Stabursdaleno (Stabbursdalen) nacionalinį parką Norvegijos beveik pačioje šiaurėje, prie Arkties vandenyno (jei tiksliau Barenco

jūros). Užlipus ant kalno jau matėsi ir Porsanjerio (Porsanger) fjordas.

Netoli ir Šiaurės ragas arba Nordkapas (Nordkapp), kurį po žygio ir aplankėme. Tai šiauriausia vieta Europoje, kur galima nuvažiuoti automobiliu. Žygio metu turėjome įvairių orų, mėgavomės pūga, sniegu, vėju, šiaurės pašvaistėmis, halu aplink Mėnulio pilnatį, neaprėpiamais sniego laukais, šiauriausiu pušynu. Šliuožėme slėniais, kalnais, užšalusiomis upėmis bei ežerais. Žygio pabaigoje prišliuožėme staigmeną-

pritrūko sniego. Teko ieškoti sniego kelio akmenų labirintuose.


apie slidinėjimą Suomijoje, taip pat Šiaurėje, už poliarinio rato. 

MATK prezidentas Robertas Kananavičius


2024 01 26 Algirdas Gurevičius. Kelionė dviračiais po Šiaurės Ameriką


MATK svečiavosi Algirdas Gurevičius – keliautojas, VŠĮ Špikis įkūrėjas, dviračių žygių organizatorius, filmų autorius, dviračiu išmaišęs tokias šalis, kaip Mongolija, Kirgizija, Tadžikija, Indija, Namibija ir daugybę kitų. Pernai kartu su žmona Dagne jie leidosi į 6 mėnesių kelionę dviračiais po Ameriką:

„Nuo gražiausių ir seniausių nacionalinių parkų iki tuščių ir beribių smėlio dykumų. Nuo 52 laipsnių karščio iki lietaus, sniego bei šalčio. Per tą pusę metų, numynėme 6000-ius kilometrų, beveik 10 kartų pakilome į Everestą ir tik vieną kartą norėjo mus nušauti…“

Apie šią gyvenimo kelionę, kartu su visais jos pakilimais, nuopuoliais bei patirtais išgyvenimais, Algirdas pasakos MATK klube.

Daugiau apie šią ir kitas „Špikio“ keliones dviračiais galite pasiskaityti čia: https://www.spikis.lt/kelione/kanada-jav

Keletas vakaro foto:
https://photos.app.goo.gl/T1XoEhjCZu5Dka4o6



2024 01 21 nuo 10:00 „SNAIGĖ“ Senasalyje

Sekmadienį, sausio 21 d., Senasalio kaimo apylinkėse, Vilniaus raj., vyko tradicinis „Snaigės“ žygis slidėmis. Paruoštos trys geros kokybės trasos individualioms treniruotėms: žalia – 5 km, raudona – 8,5 km ir mėlyna – 11,6 km. Be to, parengta gerai nuvalyta vieta mašinų statymui. Starto vieta: 54.5128799, 25.5266361, startai nuo 10:00 iki 13:00 val. 

Snaigės“ sumanytojas Algimantas Jucevičius žygius organizavo 1970 – 2019 m. Tęsdami gražią, penkis dešimtmečius trunkančią tradiciją, toliau „Snaigės“ žygius bendromis pastangomis organizuoja Vilniaus keliautojų klubas kartu su Mokslų akademijos turistų klubu ir orientacininkais iš „Fortūnos” klubo. 

Visais laikais „Snaigės“ dalyvių ratas buvo labai įvairus: nuo vos pramokusių vaikščioti vaikų iki žilagalvių, nuo pirmąkart įsigijusių slides iki sportininkų. Tad sekmadienį lauksime visų, norinčių pasidžiaugti gražia žiema ir smagiai praleisti laisvalaikį gryname ore!

2024 01 12 nuo 19:00 prie židinio prisiminėme sausio įvykius.

2024 01 05 MATK narių susitikimas-pasibendravimas.