2019 metraštis

2019 12 13 18:00 Advento vakaras su Albina

Reginos Kubertavičienės nuotraukos>>

2019 12 06 18:00 Alfonsas Katkus. Nepalas Indija. Kelionės įspūdžiais įš Nepalo (Everesto bazinė stovykla), Katmandu, Indijos dalinosi Alfonsas.

Petro Mažeikio nuotraukos iš renginio>>

2019 11 22 18:00 Gintaras Zavadskis pasakos apie šių metų keliones į Švediją, Norvegiją, Jordaniją, Sakartvelą

Kelionė po užpoliarę plaukiant Šiaurės Švedijoje Lainio upe, po to automobiliu po Lufutenų (Lofoten) salyną Norvegijoje.(2019)

Jordanija - senųjų civilizacijų beieškant (2019 09)

Sakartvelas (2018)

renginio akimirkos>>

2019 11 15 18:00 Klube Jurga Mačionytė. Apie Iraną

„Irane supranti, kad viskas gerokai kitaip nei tau pasakoja europiniai + amerikietiški informacijos šaltiniai. Gal dėl tos tendencingos informacijos – Iranas niekada nebuvo mano svajonių šalis. Šį kartą pasirinkimą nulėmė Dr. Ievos Koreivaitės (Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja, politikos mokslų daktarė) asmenybė ir jos pasiūlyta kelionės programa. Nors tai buvo pažintinė kelionė (ne man įprastas laukinis kalninis turizmas) – įspūdžių ir atradimų begalė“

Jurga

nuotraukos iš renginio>>

2019 11 08 18:00 Klube jungtinis vakaras:

Paminėjome Laimos Akstinaitės išėjimą. Mūsų klube spalio 4 ji buvo viešnia ir tai buvo jos paskutinis viešas pabuvimas tarp žygeivių

Vytauto Oškinio (fleita) ir Simono Kaupinio (tūba) garsų vedami keliavome po inprovizacijos pasaulį. Fleita ir tūba tarsi kalbėjosi tarpusavy

Prisiminėme Rimanto Krupicko kelionių keltąsas . Aušra ir Lina prisiminė dėstytoją, Kęstutis Turonis kurso draugą, Virginijus praktikas kelionėse. Dukra Živilė pasekė dar Rimanto sukurtą nuostabiąją „Senelės pasaką“.

„Kai dainavo mano draugai, stovėdami ant Aukštojo, aš mintyse visą Lietuvą apibėgau. Pabuvojau visuose pakraščiuose, visose svarbesnėse vietose. Manau, kad man seksis keliauti“

Iš Rimanto Krupicko kelionės Lietuvos paribiais, dienoraščio.

nuuotraukos iš renginio>>

2019 10 25 18:00 Klube bardo Sergejaus Smirnovo (Vilnius) autorinių dainų ir eilėraščių vakaras

Kuklus vaikinas iš Antakalnio pirmuosius eilėraščius sukūrė dar mokyklos suole. Vėliau po 2000 tųjų dalyvavo įvairiuose konkursuose Lietuvoje, Latvijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Rusijoje, kur neretai tapdavo ir laureatu. 2019-ais išleido savo eilėraščių ir dainų rinkinį. Apie save Sergejus nedaugžodžiauja, tačiau jo mintys – jo dainose.

Šiemet išleista Sergejaus eilėraščių knygelę „ZGA“ buvo akimirksniu išgraibstyta.

keletas akimirkų>>

2019 10 18 18:00 Klube vakaras apie Fanus. Šios vasaros įspūdžiais dalinosi Ona Gorodeckienė ir Laima Statulevičienė.

Fanai po daug metų tebėra svetingi. Sutiktieji klausia „a gdie nash drug Algis?“ Algimanto Jucevičiaus suorganizuota turiada vyko pirmąkart be jo pačio dalyvavimo. Tai ir yra tęstinumas.

Onutė su Laima dalinosi kopimo į Energiją, kelione po Uzbekiją ir Tadžikiją, Samarkandu ir Buhara įspūdžiais, didžiavosi savo išskirtiniu ir atkaliu vadu iš Klaipėdos Edmundu Tilviku. Dalinosi ir Onutės keptu pyragu ir šviežiai spaustomis Laimos sultimis

kelios nuotraukos iš renginio>>

2019 10 04 18:00 Mokslų akademijos turistų klubas pakvietė naują vakarų sezoną pradėti filmo apie Algimantą Jucevičių peržiūra mūsų klubo salėje (Gynėjų 4, Vilnius)

„Išeiti iš namų“ Tai taip svarbu kiekvienam iš mūsų, nes tik pravėrus duris gali atrasti, svajoti, pakilti, nugalėti save.

Buvo laukiami visi nespėję šio dokumentinio filmo pamatyti didžiuosiuose ekranuose. O juk daugelio mūsų kelionių pradžia, buvo Algimanto Jucevičiaus indėlis.

Vakaro metu turėjome viešnią, Laimą Akstinaitę – alpinisto Gedimino Akstino seserį. Buvo ir džiaugsmo ašarų ir prisiminimų. Mūsų salė neištuštėjo. Džiugu, kad susirenkame.

vakaro Petro Mažeikio foto>>

2019 06 15-16 Kvoseliai. MATK šeimų sąskrydis

https://photos.app.goo.gl/ruK8UL8oVVzGsUMX9

https://photos.app.goo.gl/ZUVNWxX5XsT2gCJ76

2019 05 11-12 Tytuvėnai 46-asis Keliautojų pėsčiomis maratonas

2019 05 02 Knygos apie Krupicką sutiktuvės ŠMM

2019 04 26 18:00 Vytenis Dapkevičius. Slidėmis per Svanetiją

„Slidės pagirdytos vašku, kuprinė sukrauta, vėliava pririšta. Po kelių valandų išvykstame į slidžių žygį Kaukaze, Sakartve Aukštutinės Svanetijos, Žemutinės Svanetijos ir Rača regionuose. Bandysim slidėmis pakliūti į labai atokias kalnų vietas. Turbūt geriausiai atspindinti pasibaigusio slidžių žygio Kaukaze dvasią nuotrauka – išlipimas į Vacisveri perėjos keterą. O ir žygis buvo tikrai neeilinis – daug stačių kaip sniego siena šlaitų, siaurų kaip drakono nugara keterų, gilių upių slėnių ir kosminių žiemiškų vaizdų. Visas žygio dienas matėm tik kalnus, negyvenamus kalniečių kaimelius, apleistas kalnakasybos vietas ir alpinistų stovyklas, šviežius meškų ir vilkų pėdsakus. Jau ruošiant maršrutą ir neradus jokios informacijos apie žieminius praėjimus Aukštutinės Ir Žemutės Svanetijos bei Račos kalnų perėjomis apėmė jausmas kad darysim kažką neįprasto, kažką, ko iki mūsų dar niekas nėra daręs. Žygio pabaigoje sulauktas ne vienas sveikinimas su „pirmuoju praėjmu“ patvirtino, jog šios nuojautos tikrai turėjo pagrindą“

Vytenis

nuotraukos iš renginio>>

2019 04 12 17:30 Pačiūžomis per Baikalą

Vakarą prasidėjome Linoretos Vasilevičienės žinia, kad jau išleista taip ilgai laukta knyga apie Rimantą Krupicką. Pagaliau! Gegužės 2 d. ŠMM pristatymas

Na o vakaro vinis, tai kad keturi žiemos žygių mylėtojai kovo mėn. įveikė apie 400 km Baikalo ledu pačiūžomis. Audrius Kryžanauskas ir Justas Gadeikis be galo nuoširdžiai, nuosekliai ir vaizdžiai pasakojo apie patirtus įspūdžius, apie žiemišką Baikalą. Net ir peržiūrėjus filmus, nuostabias nuotraukas dar daugybė klausimų nepaleido pasakotojų iš klubo salės

nuotraukos iš renginio>>

2019 03 29 18:00 Lilė ir Arvydas Sekmokai. Afrika – nuo Atlanto iki Viktorijos krioklio. Pažintis su Afrikos liūtais

nuotraukos iš renginio>>

2019 03 22 18:00 Bardų vakaras. Filmas ir prisiminimai apie Beluhą. Svečiuose du „sniego leopardai“ Sergej Filimonov ir Petr Konoplev. Kartu bus ir dainavo Olga Stelmach, dalyvavo viešnia iš Ukrainos – Tatjana Vernidub.

nuotraukos iš renginio>>

2019 03 16 (šeštadienis) 13 ir 15 val. „Kelionė laiku“. Ekskursija į Vilniaus universiteto Geologijos ir mineralogijos katedros Geologijos muziejų

Ekskursijos metu keliavome geologiniu laiku; matėme mineralų, uolienų, fosilijų ir kitokių įdomybių. Kelionėje pasiklysti neleido geologė dr. Eugenija Rudnickaitė.

nuotraukos iš ekskursijos>>

2019 03 15 18:00 Valdas Cholomskis. Indonezija

Pasakojimas apie „piligrybų“ klajones po Sumatrą, Java, Bali, Nusa Penida ir panašių pavadinimų „keiksmažodžių“ kraštus, pažintį su pačiu Osama, vulkano ištakų paieškas, sieros rūgšties ežerus, „miško žmonių“ paieškas, bandymą pilotuoti, ryžių ir smėlių jūras, kelius bekelėse. Kelionės vaizdais bei įspūdžiais dalinosi Valdas Cholomskis.

Petro Mažeikio nuotraukos iš renginio>>

2019 03 08 17:30

„15,000 kilometrų, 33 valstijos ir JAV teritorijos, 4 Karibų salos, 7 mėnesiai. Kalnų ir paplūdymių beieškant. Po praeitais metais gyvenimo ir keliavimo kemperyje dešimt mėnesių ir nuolatinių kelionių JAV, nusprendėme ilgai nelaukti ir kartoti panašų turą po Jungtines Amerikos Valstijas, daugiau laiko skiriant toms valstijoms, kurios prieš tai labiau patiko arba kuriose dar nesame buvę.

Turbūt daugumai pažįstamas jausmas, kai patikusioje vietoje tiesiog nepakanka laiko viską patirti, pamatyti ir tiesiog pajusti, todėl šioje septynis mėnesius trukusioje kelionėje kemperiu užtikrinome, kad mėgstamiausiose Amerikos vietose paskirsime pakankamai laiko nuostabiausių kampelių atradimams.

Pristatyme didelis dėmesys buvo skirtas keliavimo ir gyvenimo kemperyje ypatumams aptarti, kalnams, JAV gamtai ir muzikai“

Ieva

Kovo 8 šventė buvo neįprastai dosni. Moterys buvo apdovanotos dėmesiu. Susirinkusieji buvo apdovanoti Elvyros pristatymu, bei Ievos ir Paul nuostabiom akimirkom ir kelionių po Ameriką patirtimi. Mums Ieva su Paul grojo gyvai, Jų dėka su country muzika buvom persikėlę tarsi į tikrus kaubojiškus laikus :)

akimirkos iš renginio>>

truputis Paul muzikos:

https://www.youtube.com/watch?v=M-BbX_pIUyg

https://www.youtube.com/watch?v=wYZGuEEZ4kU

2019 03 02 10:00 Kaziuko kalnų technikos varžybos šeimoms ir jaunimui.

Nuostatai>>

Protokolas>>

P. Mažeikio ir L. Vasilevičienės nuotraukos>>

2019 02 22 18:00 Susitikimas su keliautoju ir filmų kūrėju Algirdu Gurevičiumi,

dviračiu numynusiu ne vieną tūkstantį kilometrų po turistų mažai lankomas, civilizacijos nepaliestas vietas. Šįkart jis pasakojo apie 2018 m. vasaros kelionę dviračiais Tadžikijoje. Algirdas su "Špikio" komanda visą mėnesį keliavo po Tadžikijos platybes bei Pamyro kalnus.

Petro Mažeikio nuotraukos>>

2019 02 15 17:30 Linoreta Vasilevičienė. „Ten, kur Lietuvos siena vingiuoja“

Anot žymaus geografo, Nepriklausomybės Akto signataro Česlovo Kudabos, mes turime būti piliečiais, tai yra Pilies, savo Pilies žmogumi. Statęs ją, turintis ją, ginantis ją, savo pilį. Statyti pilį neįmanoma nepažinus savo krašto, kultūros, istorijos, gamtos. Geriausia tai padaryti keliaujant. Kviečiame vasario 15 d. 17.30 val. į Mokslų akademijos turistų klubą (Gynėjų g. 4) pakeliauti Lietuvos pakraščiais per jos istoriją, gamtinį ir kultūrinį paveldą.

Petro Mažeikio nuotraukos>>

2019 01 25 18:00 Vytautas Bukauskas. Dingęs pasaulis. Apie kelionę Venesuela–Brazilija–(Gajaną)

Vytautas Bukauskas teigia, kad:

„Egzotiškiausia vieta Venesuelai, Gajanai ir Brazilijai priklausantis „Dingęs pasaulis“ ir jo kalnas Roraima 2810 m. Roraima yra tas kalnas, kur 1912 m. Artūras Konan Doilis apgyvendino savo romano „Dingęs pasaulis“ herojus. Čia savo dinozaurus apgyvendino ir Stevenas Spielbergas – filme „Juros periodo parkas“. Viršūnėje galima rasti endeminių gyvūnų, o taip pat „ suakmenėjusius“ vėžlį, dramblį ir dar. Roraima yra vienas seniausių kalnų pasaulyje. Jam 200 mln metų. Kažkur čia yra ir legendinė vieta Eldorado su „pasakiškais turtais": aukso grynuoliais ir kalnais beverčių pinigų. Netoliese Anchelis – aukščiausias pasaulyje krioklys – 979 m. Pirmasis žmogus, pasiekęs upę, kuri krisdama sudaro krioklį, buvo latvis Aleksandrs Laime (latviškasis A.Poška ar M. Šalčius). Upei, kuri maitina krioklį, jis davė Gaujos vardą."

Petro Mažeikio nuotraukos>>

2019 01 12 19:00-21:00 Prisimenant 1991 sausį. 2019 METŲ LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS MINĖJIMO RENGINIŲ PROGRAMA

2019 01 04 18:00 Ataskaitinis rinkiminis MATK susirinkimas.

Vakaro metu Eglė Ragelienė atsiskaitė už nuveiktus klubo valdybos darbus. Dalia Šiukštienė pateikė finansinę ataskaitą. Lina Vasilevičienė pateikė balsavimui naujos valdybos sudėtį, už kurią dalyvaujantys klubo nariai prabalsavo vienbalsiai pritardami. po trumpo naujos valdybos susirinkimo naujuoju klubo prezidentu 2019-2020 kadencijai yra išrinktas Romualdas Baziliauskas.

Kaip visada ataskaitinį susirinkimą papuošė Petro Mažeikio metraščio filmukas, klubo narių pasakojimai. Vytautas Bukauskas papasakojo apie 2018 savo keliones ir pažadėjo sausio 18 padaryti atskirą vakarą tema „Dingęs Pasaulis“. Violeta Keršulienė pasidalino patirtimi ir skaidrėm apie sudėtingą 13 dienų trukusį žygį per Korsikos salą, Vidimantas Bumelis suintrigavo keliauti į Jordaniją, o Linoreta Vasilevičienė priminė kokia graži Lietuva ir kaip po ją galima pakeliauti su šeima. Visiems taip patiko, kad Linai neliko nieko kito, kaip pažadėti apie savo keliones padaryti dar atskirą vakarą. Robertas Kananavičius priminė, kad dabar žiema ir parodė keletą kadrų iš žiemos žygių po šiaurę, bei parodė savo sukurtą filmą apie 45-ąjį maratoną Kasčiūnuose.

neliko nepasveikinti klubo jubiliatai, klubui taurę įteikė LKS prezidentas Algimantas Jucevičius, šiltą sveikinimo žodį tarė klubo senbuvis Vytenis Andriukaitis. Prie arbatos ir židinio dar ilgai netilo kelionių draugų pokalbiai, prisiminimai ir naujų kelionių planavimas. Rustemo, Natalijos, Konstantino gitarų skambėjimas. Ačiū, kad esate, kad klubas gyvas.

Kęstučio Turonio nuotraukos>>

E.Ragelienės nuotraukos>>

R.Kananavičiaus nuotraukos>>

Petro Mažeikio video ataskaita už 2018>>